Kahjustuse piim
Sojapiim: sisaldab sama palju valku kui lehmapiim ja sellel on mahe maitse.. Kasu seedesüsteemi haigustele. Niisiis, ml mandli- ja kookospiimas sisaldab 4 g valku lehma puhul aga umbes 9 g. Tänan sind, et avastad selle ilu.
Miks piim? Millest piim koosneb ning miks on ta meie organismile vajalik.
Mis kasu on piimast tervisele? Kasu ja kahju
Põlvepikkunegi teab, et piim teeb terveks ja tugevaks. Karjakasvatuse algus Eestis ulatub tagasi kiviaja lõppu, kui koos venekirveskultuuri hõimudega saabusid siia ka esimesed kodustatud kariloomad - kindlasti veised ja lambad, võibolla ka kitsed.
Samast ajajärgust pärinevad ka esimesed teated seakasvatuse kohta.
Millal saabus Eesti aladele hobune, pole täpselt teada, kuid tõenäoliselt toimus see umbes pronksiaja alguses. Küttimise osatähtsus ei vähenenud siiski mitte alles muinasaja lõpul, vaid juba pronksiajal, kui toimus üleminek karjakasvatusele.
Piima kahjustus. Analüüsime kõike üksikasjalikult - Maitsetaimed
Piimavalgud on aminohappeliselt koostiselt täisväärtulikud, sest nad sisaldavad asendamatuid aminohappeid, mida organism ei suuda ise toota. Tähtsaim piimavalk on kaseiin, väiksemal määral leidub piimas ka albumiini ja globuliini.
Happesuse suurenemisel kaseiin kalgndub- nii toodetakse juustu ja kohupiima. Nii imendubki piimas olev vesi sobiva kiirusega verre. Piimas leiduvates valkudes on kõik asendamatud aminohapped, mida inimorganism igapäevaselt vajab, sest kahjustuse piim ta neid ei tooda. Ekslikult arvatakse, et piimarasv soodustab veresoonte lupjumist.
Inimestele on piimarasv hästi omastatav ja heaks energiaallikaks.
Glükeemilise indeksi mõiste
Piimarasva omastamist soodustab selle suhteliselt madal sulamistemperatuur, sobiv rasvhappeline kooslus, rasva-kerakeste hajusus ja nende imendumise eripära seedekulglas. Eriti oluline on piimast saadav energia just kasvavale organismile ja lastele ei tohiks ilma rasvata piima pakkuda. Lahjast piimast on kadunud need rasvhapped, mis on teatud haigusttekitajate suhtes nakkusevastase toimega, samuti lähevad kahjustuse piim rasvlahustuvad vitamiinid.
Piimarasv on tervislik A- ja D-vitamiini allikas, viimane on vajalik ka piimast saadava kaltsiumi omastamiseks.
Piima kahjustus inimkehale
Piimarasvas leiduvatest linool- ja alfa-linoleenhappest lähtub luu uuenemiseks vajalike regulaatomolekulide prostaglandiinide süntees. Laktoos soodustab kaltsiumi ja fosfori imendumist organismis ning reguleerib seedetraktis elunevate mikroobide kasvu.
Piimhappebakterite toel käärib laktoos piimhappeks.
Earth's 10 Most Mysterious Lost Worlds
Hapnenud piimatoodetest saadavad piimhappebakterid toetavad soolestiku mikrofloorat, stimuleerivad organismi immuunsüsteemi, aitavad kahjutuks teha kantserogeene ja mutageene. Loe laktoosist veel Kolesterool piimas Pahatihti hirmutatakse inimesi faktiga, et piimarasv sisaldab kolesterooli - ja kolesteroolikartusest ei julge paljud täispiima juua ega ammugi võid süüa.
Kuid keha vajab kolesterooli. Organismis on seda keskmiselt g ja toiduga peaks lisanduma mg päevas. Tõepoolest, kui kolesterooli koguneb organismi üleliia, ladestub ta veresoonte seintele, põhjustades veresoonte va-lendike ahenemise, nii et veresooned muutuvad hapraks ja suureneb infarktioht.
Et seda ei juhtuks, tuleks kahjustuse piim piimaga kasutada rohkem kiudainerikkaid toiduaineid, mis aitavad üleliigse kolesterooli siduda ja organismist väljutada. Seega sobib täispiim ja piimatooted kokku kahjustuse piim ja kiudainete rikaste aed- ja juurviljadega. Ainsad, kes peavad jälgima rangelt täispiima ja rasvaste piimatoodete kasutamist, on päriliku kolesterooliainevahetuse kahjustuse piim inimesed.
Võis on küll palju kolesterooli, kuid me ei kasuta teda ju kunagi nii palju, et ületaks päevast kolesterooli vajadust. Siis peaksime sööma kahjustuse piim paki päevas!
Piima normaalsel tarbimisel ei kujuta piimas olev kolesterool mingit ohtu.
- Lükkame ümber mõned piima kohta käivad müüdid Autor: Ivi Jõudu, Eesti Maaülikool Müüdid on põnevad, kellele ei meeldiks võlumaailm.
- Kuidas poletada rasva kaed kiiresti
- Riided kaalulangus
- Piperiini kaalulanguse uuring
Peamine kaltsiumi allikas Kaltsium: Kaltsium on organismi ülesehitusmaterial. Kaltsium on inimese sumptomite kaalulangus ja norkus ja hammaste tähtis koostisosa.
Haavandi põhjused
Tähtis roll on tal ka närviimpulsside saatmisel ajju ja sealt tagasi ning lihastegevuses ja vere hüübimises. Pikaajaline kaltsiumivaegus võib tekitada hilisemas elueas luude vaevusi. Lehmapiimas on rohkesti mineraalaineid, sealhulgas olulisimate makroelementidena kaltsium, fosfor, magneesium, kaalium ning mikroelementidena vask, raud, kahjustuse piim, fluor, alumiinium, boor ja isegi seleen.
Nad on kõik olulised ainevahetusprotsessis ja vere tugevdamisel.
Liitu uudiskirjaga
Ega siis muidu soovitata täispiima ja isegi rõõska koort juua verevaesuse korral. Klaasist piimast saab inimene juba mg kaltsiumi keskmine norm täiskasvanutel mg, vanematel naistel ja rasedatel kuni mg ja vajaduse rahuldamiseks peaks inimene tarbima päevas vähemalt 3 kl täispiima, lisaks viil juustu või g kohupiima kaltsiumi mg. Kui tarbime täispiima, on kaltsium hästi omastatav tänu rasvas leiduvale D-vitamiinile.
Piimas on hea kaltsiumi ja fosfori suhe samuti kaltsiumi ja valgu suhemistõttu kaltsium hästi omastub ja kindlustab meile õige luutiheduse ja normaalse vererõhu.
Ka piimas sisalduv laktoos e piimasuhkur soodustab kaltsiumi omastatavust Ja juhul kui on probleeme rõõsa piima joomisega, siis kasutame hapendatud tooteid keefir, jogurt, kohupiim jtkuid loobuda piimast ei tohiks. Nii kindlustame endale tugevad luud ja välistame vanemas eas luuhõrenemisega seotud probleemid.